Blogjes over acteren en nog zowat

1. Acteren leer je met een vuilnisbak

De basis van De Theaterkamer is werd gelegd in 1993. In Springfield Missouri of all places. Op de Missouri State University. De plek waar acteurs John Goodman en Kathleen Turner les hebben gehad van de dezelfde leraar als ik: Mr Howard Orms.

In de jaren voor 1993 dacht ik na iedere acteerles: ‘wat heb ik nu begrepen van acteren dat ik hiervoor niet wist?’ 

We kregen als studenten vaak hele vage opdrachten. Nee, ze waren wel concreet, maar het werd niet duidelijk welke ‘acteer-techniek’ erachter zat. Het waren vaak aanwijzingen als ‘ga eens dichterbij haar staan, ja nog iets… en nu tekst… en zie je dat het nu veel spannender is?’. Einde les.  

Maar waarom was het dan beter? En hoe kunnen we dat toepassen in een volgende scene? Altijd maar dichterbij gaan staan? Vast niet. Een volgende keer moest ik juist verder af gaan staan en de tekst zeggen, met hetzelfde resultaat. Het was beter dan eerst. Dat dan weer wel. Maar waarom dan?!

In 1993 in Springfield dus, kwam er een docent solliciteren als acteerdocent bij de M S U en wij theaterstudenten waren zijn materiaal om een proefles aan te geven.

Hij zette een vuilnisbak (C) aan de ene kant van de zaal en plaatste een student (Speler A) aan de andere kant. En hij vroeg een derde (Speler B) ergens tussen de vullisbak en de spelers (A) te gaan staan.
A moest C koste wat het kost aanraken en B moest dat koste wat kost voorkomen. Go!

Alles mocht: praten, fysiek, dreigen, argumenteren, bedelen… als er maar niemand gewond raakte.

Tijdens het doen van deze oefening legde hij en passant uit wat acteren nu eigenlijk is en wat er voor nodig is om dat goed en spannend te doen.

Er ging een wereld voor mij open! 

Ik voelde vanaf die dag in 1993 een grote drang deze les door te geven aan iedereen die het maar horen wilde, maar vestigde pas in 2007 De Theaterkamer als platvorm voor deze missie..

Op 10 september 2007 was die ene les gepland in een oud vochtig zaaltje aan de Rozengracht. 
Ik dacht echt: ‘nu ja, ik geef in ieder geval deze ene les, ook als er maar 3 mensen op af komen en dan ga ik weer verder met mn leven’ 

Maar er was kennelijk behoefte aan zoiets als De Theaterkamer en mijn missie. Deze eerste groep had 12 deelnemers, Ik startte vlug ook maar een 2egroep, een 3e… en in januari 2008 waren er opeen 6 groepen van 12 deelnemers.

Na deze eerste slapeloze jaren De Theaterkamer alleen te hebben opgezet, besloot ik ook andere docenten aan te trekken. 

Eerst Elisabeth voor Cabaret, daarna Wilfred voor Mime/Fysiek Acteren, toen Nanda voor tekst en voorstellingen en sinds 2014 jeugdcursussen, Vastert voor Improvisatie en tekst, Sabrina en Judith, en als meest recente aanwinsten Jurrien en Nina-Elisa…

Ik leer door deze geweldige en inspirerende docenten dat er uiteindelijk meerdere methodieken zijn de principes van goed acteren aan te bieden, maar ik deel geregeld de ‘vuilnisbak-methodiek‘ zodat er wel een duidelijke visie bij De Theaterkamer straalt. Maar iedere docent geeft zelf kleur en smaak aan de lessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *